9 Ιουνίου 2023 Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων "Ο Νικήτας Λιοναράκης και ο Αγώνας των Φοιτητών της Νομικής κατά της Χούντας"

Στο φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Αρχείων, το Ιστορικό Αρχείο του Πανεπιστημίου Αθηνών προβάλει τεκμήρια από το προσωπικό αρχείο του Νικήτα Λιοναράκη σχετικά με τον αντιδικτατορικό Αγώνα και τη δράση των φοιτητών κατά της χούντας.

Το 2023 συμπληρώνονται 50 χρόνια από την κατάληψη της Νομικής Σχολής τον Φεβρουάριο του 1973 και την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Στο πλαίσιο της συγκρότησης ενός αρχείου αντιδικτατορικού αγώνα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών η Μυρσίνη Λιοναράκη, κατέθεσε το αρχείο του πατέρα της Νικήτα.

Για τη συνέχεια εδώ

Για τα τεκμήρια εδώ

Πολιτισμός, μνήμη, ανώτατη εκπαίδευση: η παρουσία και η συμβολή των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής στην Ελλάδα του 20ού αιώνα Συνέδριο του ΕΚΠΑ 30 - 31 Μαρτίου - 1 Απριλίου 2023

Με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) οργανώνει συνέδριο με θέμα την παρουσία, την αποκατάσταση και τη συμβολή στον πολιτισμό των προσφύγων από την Μικρασιατική Καταστροφή στη χώρα μας, στις 30 - 31 Μαρτίου και 1 Απριλίου 2023.  

Για να διαβάσετε τη συνέχεια του δελτίου τύπου πατήστε εδώ

Για το πρόγραμμα του Συνεδρίου πατήστε εδώ

Για το πρόγραμμα της Συναυλίας πατήστε εδώ

Πρόσφυγες Φοιτητές και Φοιτήτριες στο ΕΚΠΑ 1922-1930 Μια ψηφιακή έκθεση και ένα κόμικ

Tο Ιστορικό Αρχείο του Πανεπιστημίου Αθηνών παρουσιάζει με ιδιαίτερη χαρά την ψηφιακή έκθεση με τίτλο: Πρόσφυγες Φοιτητές και Φοιτήτριες στο ΕΚΠΑ 1922-1930 στον διαδικτυακό κόμβο του ΕΚΠΑ  https://estories.uoa.gr/draseis/prosfyges-foithtes-kai-foithtries-sto-ekpa-1922-1930

 Με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, η έκθεση στέκεται σε μια άγνωστη ως τώρα σελίδα της προσφυγικής εγκατάστασης στην Ελλάδα, της φοίτησης πολυάριθμων προσφύγων, ανδρών και γυναικών στο Πανεπιστήμιο. Το Ιστορικό Αρχείο συγκεντρώνει μια σειρά από τεκμήρια από τις συλλογές του, ατομικοί φάκελοι φοιτητών/τριών, μητρώα εγγραφής και πτυχίων, έγγραφα αλληλογραφίας, φωτογραφικό υλικό κ.ά., για να εικονογραφήσει αυτή τη σελίδα.

 

Για να διαβάσετε τη συνέχεια του δελτίου τύπου πατήστε εδώ

Για Τεκμήρια πατήστε εδώ

Την έκθεση συνοδεύει μια εικονογραφημένη ιστορία κόμικ, σε σενάριο και σκίτσα της Όλιας Ντακογιάννη. Μια ιστορία, η οποία  μέσω των δύο πρωταγωνιστών της, της Μερόπης και του Λέανδρου μας μεταφέρει στα πρώτα χρόνια της άφιξης των προσφύγων στην Ελλάδα, στην Αθήνα και στη φοιτητική ζωή τους στο Πανεπιστήμιο της δεκαετίας του 1920. 

Στιγμιότυπα από την εικονογραφημένη ιστορία κόμικ.

Το Ιστορικό Αρχείο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών αποχαιρετά τον ιδρυτή του.

O Γιώργος Δερτιλής σε εκδήλωση του Ι.Α. ΕΚΠΑ στο πλαίσιο του Ερευνητικού Σεμιναρίου Κοινωνικών Επιστημών σε συνεργασία με τη Γαλλική Πρεσβεία, το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και την École des Hautes Études en Sciences Sociales και προσκεκλημένους τους καθηγητές Jacques Revel & François Hartog με θέμα: “Histoire, Temporalité, Mémoire” (17 Φεβρουαρίου 2003).

 

Το Ιστορικό Αρχείο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών αποχαιρετά τον ιδρυτή του.

Με βαθιά θλίψη και συγκίνηση η Διοικούσα Επιτροπή και οι εργαζόμενοι του Ι.Α. ΕΚΠΑ αποχαιρετούν σήμερα τον Γιώργο Δερτιλή: τον διακεκριμένο ιστορικό, τον ακαδημαϊκό, τον ομότιμο καθηγητή, τον ιδρυτή και Επίτιμο Πρόεδρο του Ιστορικού Αρχείου.

Ο Γιώργος Δερτιλής εμπνεύστηκε, ήδη από το 1987, την ιδέα της ίδρυσης ενός ιστορικού αρχείου με σκοπό τη διαφύλαξη της ιστορίας του αρχαιότερου ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος της χώρας. Εργάστηκε άοκνα για την ίδρυσή του αλλά και την ανάπτυξή του. Διετέλεσε για περισσότερα από δέκα χρόνια (1991-2003) Πρόεδρος της Δ.Ε. του Ι.Α. ΕΚΠΑ, συμβάλλοντας καθοριστικά στην οργάνωσή του αλλά και στην εκ του μηδενός σχεδόν συγκρότηση των συλλογών του. Ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για την έρευνα, ενισχύοντας τη μελέτη της ιστορίας της ελληνικής ανώτατης εκπαίδευσης. Οργάνωσε μια σειρά από συνέδρια και εκδηλώσεις επιδιώκοντας πάντα την σύνδεση της ελληνικής ιστορίας με τα ευρωπαϊκά παράλληλα. Υπήρξε πρωτοπόρος σε ζητήματα ψηφιοποίησης και διάθεσης του αρχειακού υλικού. Υπερασπίστηκε με παρρησία την επιστημονική λειτουργία του Αρχείου, δημιουργώντας έναν ακόμη θεσμό στην υπηρεσία της ιστορικής έρευνας και επιστήμης.

Η εκδημία του Γιώργου Δερτιλή αφήνει ένα μεγάλο κενό στην ελληνική ιστορική επιστήμη. Αφήνει, όμως, ένα μεγαλύτερο κενό στη σκέψη και στις καρδιές όλων μας, όσων μοιραστήκαμε την σκέψη του, την ευγένειά του, την ορθοκρισία του στο χώρο του Ιστορικού Αρχείου. Θα τον θυμόμαστε πάντα με ευγνωμοσύνη και αγάπη.

 

 

Τα Νέα του Ιστορικού Αρχείου ΕΚΠΑ. Δελτίο/ Ιούλιος 2022

Δείτε στο νέο δελτίο του Ιστορικού Αρχείου ΕΚΠΑ τις πρόσφατες δραστηριότητες του. Νέες προσκτήσεις, συνέδρια, ταξινομήσεις, ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Για να διαβάσετε τη συνέχεια του δελτίου τύπου πατήστε εδώ

Το νέο φυλλάδιο του Ιστορικού Αρχείου

Για να διαβάσετε το νέο φυλλάδιο του Ιστορικού Αρχείου ΕΚΠΑ πατήστε εδώ                              

Το Αρχείο

Το Ιστορικό Αρχείο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΙΑ.ΕΚΠΑ) στεγάζεται σε ένα μεσοπολεμικό κτίριο ιδιοκτησίας του Πανεπιστημίου, στην οδό Σκουφά 45. Ιδρύθηκε το 1991 και αποτελεί ερευνητικό και διοικητικό κέντρο του Πανεπιστημίου.

Για να διαβάσετε τη συνέχεια πατήστε εδώ

Η Συλλογή

Η αρχειακή συλλογή του ΙΑ.ΕΚΠΑ είναι οργανωμένη σε σειρές δεμένων βιβλίων και σε σειρές φακέλων με λυτά έγγραφα. Το ΙΑ.ΕΚΠΑ προσπάθησε να οργανώσει το υλικό αυτό έτσι ώστε να ανταποκρίνεται σε δύο κριτήρια: 1) ιστορικό - να διατηρήσει τη δομή που υποθέτουμε ότι είχε το αρχείο κατά την παραγωγή του, 2) πρακτικό - να δίνει εύκολες και άμεσες απαντήσεις στα επιτακτικότερα και συνηθέστερα ερευνητικά και διοικητικά αιτήματα. Η αρχειακή συλλογή αποτελείται από:

Για να διαβάσετε τη συνέχεια πατήστε εδώ

Το φυλλάδιο του Ιστορικού Αρχείου

Για να διαβάσετε το φυλλάδιο του Ιστορικού Αρχείου πατήστε εδώ.