Αρχική σελίδα » Προβολή νέων

Προβολή νέων

28.09.2017

Τα Πανεπιστημιακά Μουσεία και το Ιστορικό Αρχείο ανοικτά στο κοινό

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο πλαίσιο του επετειακού εορτασμού των 180 χρόνων λειτουργίας του, μετά την επιτυχή και με μεγάλη επισκεψιμότητα Ημέρα των Μουσείων του Ιδρύματος στις 6 Μαΐου 2017, ανοίγει και πάλι στο ευρύ κοινό τα Πανεπιστημιακά Μουσεία και το Ιστορικό Αρχείο.

Το Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017 τα Πανεπιστημιακά Μουσεία και το Ιστορικό Αρχείο θα είναι ανοικτά για το κοινό από τις 11:00 π.μ. έως τις 3:00 μ.μ., με παράλληλες ανά χρονικά διαστήματα ξεναγήσεις για να γνωρίσει και να ενημερωθεί ο επισκέπτης για τον επιστημονικό και πολιτιστικό πλούτο του Πανεπιστημίου. Οι υπεύθυνοι Καθηγητές και Διευθυντές των Μουσείων καθώς και το προσωπικό τους θα προσφέρουν και πάλι στο ευρύ κοινό την εμπειρία της γνωριμίας του σπάνιου θησαυρού που διαθέτουν τα επί μέρους πανεπιστημιακά τμήματα στις μουσειακές και αρχειακές τους συλλογές.

Το Ιστορικό Αρχείο του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΙΑ.ΕΚΠΑ), αποτελεί το σημαντικότερο και μεγαλύτερο αρχείο φορέα ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα μας. Στις συλλογές του, στις οποίες περιλαμβάνονται περισσότερα από 2.000.000 τεκμήρια, αποτυπώνεται όχι μόνο η ιστορία του πρώτου ελληνικού πανεπιστημίου (έτος ίδρυσης: 1837), αλλά και σε μεγάλο βαθμό της χώρας, καθώς το Πανεπιστήμιο Αθηνών αποτέλεσε έναν από τους πλέον σημαίνοντες παράγοντες του δημόσιου βίου. Το Ι.Α. φυλάσσει – συντηρεί – ψηφιοποιεί και τεκμηριώνει συστηματικά το αρχειακό του υλικό το οποίο εκτίνεται από 1837 και φθάνει ως τις μέρες μας. Ο στόχος είναι διττός να διαφυλάξει στη διαχρονία το σημαντικό αυτό υλικό και να το διαθέσει ερευνητικό κοινό φυσικά και ψηφιακά. Εξάλλου, μέσω του αρχειακού αυτού θησαυρού αναδεικνύεται μια μοναδική πηγή της νεοελληνικής ιστορίας και του πολιτισμού και δίδεται ελεύθερη και άμεση πρόσβαση σε αυτήν.

Το προσωπικό του Ι.Α. σας περιμένει το Σάββατο 7 Οκτωβρίου και ώρα 11:00-15:00, προκειμένου να σας ταξιδέψει στο χρόνο, μέσα από σπάνια χειρόγραφα (Κ. Παλαμά, Ελ. Βενιζέλου, Γ. Παπανδρέου, κ.ά.), φωτογραφικό και ηχητικό υλικό.

Για περισσότερες πληροφορίες: 210 368 9526, Χριστίνα Μπάκουλα

Για το αναλυτικό πρόγραμμα όλων των Μουσείων πατήστε εδώ

Για το χάρτη των Μουσείων της Πανεπιστημιούπολης πατήστε εδώ